Dostignuća u proizvodnji, preradi i primjeni lecitina
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
VAŽNO!!!
OBAVIJEST O POČETKU NASTAVE 2014/2015
Obavještavaju se studenti upisani na kolegij u ak.god. 2014/2015 da će predavanja iz kolegija započeti u srijedu 06.05.2015. u 16.20 sati u predavaoni 3. Predviđeno je da će se ostala predavanja također održavati srijedom u istom terminu.
Predavanja
Tehnološki procesi proizvodnje tehničkog (komercijalnog) lecitina iz sirovih ulja – uvjeti i dileme. Kvaliteta komercijalnog lecitina soje. Ostali lecitini. Proizvodnja tekućeg i odmašćenog lecitina. Modificirani lecitini – proizvodnja i vrste, funkcije i specifikacije. Lecitinu prehrambenoj, farmaceutskoj i drugimindustrijama. Komercijalni lecitin i njegovi derivati – antioksidansi ili sinergisti? Zdravstveni aspekti lecitina i fosfolipida. Analiza fosfolipida.
Vježbe
Frakcioniranje lecitina alkoholom. Kontrola uspješnjosti postupka frakcioniranja. Određivanje udjela fosfolipida u tehničkom lecitinu.
Seminari
Trokutni dijagrami. Bilanca procesa.
Ishodi učenja
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- razlikovati kemijska svojstva lecitina iz različitih izvora i mogućnosti njihove primjene
-odabrati odgovarajući tehnološki proces proizvodnje lecitina i upravljati istim
-odabrati vrstu lecitina ili njegovih modifikacija i frakcija optimalnu za pojedine aplikacije prehrambene industrije
-pratiti kvalitetu lecitina i njegovih modifikacija i frakcija
-razumjeti nutritivnu vrijednost lecitina i utjecaj na zdravlje
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 10 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 5 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Izrada seminarskog rada. |
Način polaganja ispita: | Seminarski rad | X | Usmeno | X |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | D. R. Erickson, Practical Handbook of Soybean Processing and Utilization, AOCS Press, Champaign, Illinois. 1995. |
2. | H. E. Snyder, T. W. Kwon, Soybean Utilization, Van Nostrand Reinhold Co., New York, 1987. |
3. | B. F. Szuhaj, G. R. List, Lecithins, AOCS Press, Champaign, Illinois. 1985. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | H. Pardun, Die Pflanzenlecithine, Verlag für chem. Industrie H. Ziolkowsky KG, Augsburg, 1988. |