Pretilost i pothranjenost
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
Predavanja su podijeljena u dvije cjeline. Jedan dio obrađuje pretilost od epidemiologije i etiologije do sastava tijela, tehnika za mjerenje masnog tkiva, sekundarnih uzroka pretilosti, te komplikacija i reguliranja pretilosti (upotreba lijekova i dodataka prehrani, održavanje smanjene tjelesne mase, prevencija). U drugom dijelu obrađuje se pothranjenost, od uzroka pothranjenosti do dijagnostičkih kriterija, te poremećaja u jedenju (etiologija, patofiziologija, prehrambeni status, psihološka pomoć, prehrana). Ukazuje se također na značaj edukacije u prevenciji pretilosti i pothranjenosti. Vježbe će omogućiti studentima da sagledaju problem prehrane u Hrvatskoj, a tijekom seminara će na osnovi znanstvene literature kritički obrađivati informacije vezane uz proizvode za mršavljene i dodatke prehrani.
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog modula studenti će moći:
- Objasniti epidemiologiju i etiologiju pretilosti i pothranjenosti
- Elaborirati prednosti i nedostatke metoda određivanja sastava tijela
- Preporučiti poželjan način popravljanja nutritivnog statusa gojaznog odnosno pothranjenog pacijenta
- Preporučiti načine kontrole tjelesne mase među gojaznom djecom
- Opisati nova dostignuća u razumijevanju i rješavanju problema gojaznosti
- Kritički ocijeniti popularne redukcijske dijete
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 16 |
A | Auditorne vježbe | 20 |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 14 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja, seminari i završene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripta pripremljena za modul |
2. | D. Košuta (1998) Pretilost i liječenje. Art Studio Azanović, Zagreb. |
3. | V. Vidović (1998) Anoreksija i bulimija. 4P d.o.o., Zagreb. |
4. | Z. Jurčić (2004) Razvojna dimenzija anoreksije nervoze . Medix 10: 40-45. |
5. | American Dietetic Association, www.eatright.org |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | P. Insel, R.E. Turner, D. Ross (2002) Nutrition. Jones and Bartlett Publishers. London. |
2. | L. K. Mahnan, S. Escott-Stump (2004) Kraus's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th ed. Elsevier, New York, NY. |
3. | World Health Organization, www.who.int |
4. | British Nutrition Foundation, www.nutrition.org.uk |