Prehrana žene kroz životnu dob
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Tijekom predavanja student će biti upoznat sa prehranom u svrhu prevencije nezaraznih bolesti koje su česte u žena (rak dojke, bolesti srca, pretilost, šećerna bolest, osteoporoza), prehrambenim potrebama žene s obzirom na životnu dob (adolescencija, reprodukcijsko doba, menopauza), prehranom vezanom uz način života (stres, redukcijske dijete, poremećaji u jedenju) te posljedicama nedostatka tjelesne aktivnosti na zdravlje žene. Tijekom vježbi predviđena je izrada prehrambenih preporuka i jelovnika za žene s obzirom na dob, prehrambeni i zdravstveni status, a izradom seminarskog upoznati će se sa novijim znanstvenim istraživanjima iz željene tematike vezane uz modul.
Ishodi učenja
Nakon uspješno savladanog modula studenti će moći:
- objasniti i procijeniti rizike od nekih bolesti (rak dojke, bolesti srca, pretilost, šećerna bolest, osteoporoza) vezano uz prehrambeni status i životnu dob žene te preporučiti adekvatne mjere prevencije istih bolesti
- identificirati i objasniti probleme vezane uz određenu životnu dob žene (adolescencija, reproduktivna dob, menopauza) te povezati sve s prehrambenim preporukama i smjernicama
- povezati nedostatak tjelesne aktivnosti s rizicima za pobol od nekih bolesti u žena
- definirati moguće poremećaje u prehrani i posljedice za organizam žene kao i doprinos stresa nepravilnoj prehrani i njenim posljedicama
- interpretirati novije znanstvene radove u svezi povezanosti prehrane i zdravlja žene
Nastava
Vrste nastave | sati PD | sati D | |
oznaka | naziv | ||
P | Predavanja | 10 | 15 |
A | Auditorne vježbe | 8 | 10 |
L | Laboratorijske vježbe | ||
PK | Vježbe u praktikumu | ||
S | Seminar | 7 | 10 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja, seminari i završene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Nastavni materijali [10]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
23.05.2012. 14:54 | ||
![]() |
207,53 kB | 21.12.2009. 15:32 | |
![]() |
92,50 kB | 21.12.2009. 15:32 | |
![]() |
192,31 kB | 21.12.2009. 15:32 | |
![]() |
1,39 MB | 21.12.2009. 15:33 | |
![]() |
167,84 kB | 21.12.2009. 15:34 | |
![]() |
955,15 kB | 21.12.2009. 15:34 | |
![]() |
62,96 kB | 21.12.2009. 15:34 | |
![]() |
1,29 MB | 23.05.2012. 14:48 | |
![]() |
117,16 kB | 11.04.2014. 15:18 |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
117,16 kB | 11.04.2014. 15:19 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripta pripremljena za modul. |
2. | L. K. Mahnan, S. Escott-Stump (2004) Kraus's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th ed. Elsevier, New York, NY. |
3. | S.C. Finn (1997) The American Dietetic Association Guide to Women's Nutrition for Healthy Living. The Berkley Publishing Group. New York, NY. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | American Dietetic Association, www.eatright.org |
2. | British Nutrition Foundation, www.nutrition.org.uk |