Prehrana osoba starije dobi
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja sadrže slijedeće tematske jedinice: uvod, životni vijek čovjeka, teorije starenja i procesi koji utječu na psihološko i fiziološko stanje, nutritivne potrebe starijih osoba (energija i makronutrijenti, vitamini i mineralne tvari, voda), interakcija hranjivih tvari i lijekova, prehrambeni status, malnutricija i metode kojima se procjenjuje prehrambeni status starijih osoba, prehrambene navike i principi pravilne prehrane za starije osobe, nutritivne potrebe u oboljelih od nezaraznih kroničnih bolesti i tijekom dugih bolesti, geroprofilaksa, briga za starije osobe i savjetovanje starijih osoba u svezi prehrane. Na vježbama studenti će izračunati i valorizirati hranjivu vrijednost postojećih jelovnika u domovima za zbrinjavanje starijih osoba, te izraditi jelovnik u skladu sa preporukama, pomoću prikupljenih podataka tijekom terenskih vježbi (antropometrijski parametri, prehrambene navike, zdravstveni status, upotreba lijekova, dodataka prehrani i sl.), studenti će izraditi vodiče. Na seminarima se kroz "case studies" studenti dodatno educiraju, a kroz timski rad pridonose riješavanju postavljenih zadataka.
Ishodi učenja:
Nakon uspješno savladanog modula studenti će moći:
- interpretirati i primijeniti dobivena znanja u cilju procjene kakvoće prehrane pojedinca ili nutritivne vrijednosti jelovnika koji su namijenjeni organiziranoj prehrani starijih osoba
- osmisliti i sastaviti prikladne jelovnike za pojedince
- prikupiti i analizirati podatke važne za procjenu prehrambenih navika
- izmjeriti antropometrijske karakteristike pojedinca/skupine i vrednovati ih
- odabrati načine prehrane u cilju poboljšanja postojećeg stanja
Nastava
Vrste nastave | sati PD | sati D | |
oznaka | naziv | ||
P | Predavanja | 10 | 15 |
A | Auditorne vježbe | 8 | 10 |
L | Laboratorijske vježbe | ||
PK | Vježbe u praktikumu | ||
S | Seminar | 7 | 10 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja, seminari i završene vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripta pripremljena za modul |
2. | Ćatović, A. i suradnici (2010) Gerontostomatologija, Medicinska naklada, Zagreb |
3. | Duraković, Z. i suradnici (2007) Gerijatrija, CT-Poslovne informacije d.o.o., Zagreb. |
4. | Kamp BJ, Wellman NS, Russell C, American Dietetic Association; American Society for Nutrition (2010) Position of the American Dietetic Association, American Society for Nutrition, and Society for Nutrition Education: Food and nutrition programs for community-residing older adults. J Am Diet Assoc 110(3):463-472 |
5. | Wellman N.S. (2007) Prevention, Prevention, Prevention: Nutrition For Successful Aging (107) Journal American Dietetic Association 105, 741-743. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | I.Colic Baric (2005) Prehrana u zlatnim godinama. Hrvatsko društvo za osteoporozu. Zagreb |
2. | Position of the American Dietetic Association (2000) Nutrition, Aging, and the Continuum of Care. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 105, 580-595. |
3. | Position Paper of the American Dietetic Association (2005) Nutrition Across the Spectrum of Aging. Journal American Dietetic Association 105, 616-633. |
4. | Bošnir J., Hegedus M, Puntarić D, Zovko M, Baričević L, Perko G, Mihok D (2005) Nužnost stalne kontrole i nadzora prehrane u domovima za starije osobe u Hrvatskoj. Medicus 14 (2), 305-312. |