Engleski jezik struke IV (izborni modul)
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Uvod u stručni engleski jezik, razlikovanje općeg jezika od stručnog jezika.Engleski jezik kao međunarodni jezik znanosti i tehnologije. Počela i specifičnosti stručnog jezika: specifični stručni vokabular, specifičan pristup stručnom i znanstvenom tekstu na izvornom engleskom jeziku; ključne riječi i ključne rečenice u stručnom/znanstvenom tekstu; tzv. skimming i scanning stručnog i znanstvenog teksta; vještine uporabe jednojezičnih stručnih rječnika, paragrafiranje i klasifikacija stručnog /znanstvenog teksta na engleskom jeziku; razumijevanje stručne i znanstvene literature na izvornom engleskom jeziku neophodne na drugim modulima pri PBF-u; pisanje zabilješki i komunikacija na engleskom jeziku; kraći dijalozi, diskusije i komentari o zadanoj temi iz struke na engleskom jeziku; prevođenje kraćih stručnih i znanstvenih tekstova s engleskog na hrvatski jezik i s hrvatskog na engleski jezik; kraći tekstovi i stručni/znanstveni članci iz područja biotehnologije, diskusija i rasprava; pretraživanje relevantnih internetskih stranicavezanih uz tematske jedinice određenogstudija; ponavljanje i utvrđivanje poglavlja gramatike engleskog jezika na samom stručnom tekstu s ciljem lakšeg snalaženja u razumijevanju i uporabi engleskom stručnogjezika.
ISHODI UČENJA
ENGLESKI JEZIK STRUKE IV
|
||
NOSITELJ PREDMETA:
Andrea Šupih-Kvaternik, prof., viši predavač
|
||
GODINA/SEMESTAR U KOJEM SE ODVIJA NASTAVA:
I. godina, II semestar
|
||
STATUS MODULA:
Izborni modul za svih pet diplomskih studija (PI, BI, MBT, N i USH)
|
||
DA LI SE KOLEGIJ MOŽE PREDAVATI NA ENGLESKOM ILI NA JEDNOM OD SLUŽBENIH JEZIKA EU:
Da, engleski
|
||
OBLIK NASTAVE
|
SATI
|
IZVOĐAČ NASTAVE
|
Predavanje
|
10
|
Andrea Šupih-Kvaternik, prof., viši predavač
Dijana Njerš, prof., predavač
|
Seminari
|
20
|
Andrea Šupih-Kvaternik, prof., viši predavač
Dijana Njerš, prof., predavač
|
ECTS bodovi: 3
|
||
CILJ MODULA:
Cilj ovog izbornog modula je dalje graditi stručni vokabular studenata na osnovu pažljivo odabranih tema koje su logičan slijed tema obrađenih na nižim godinama studija. Interes studenata i sama njihova stručnost raste paraleleno s obujmom njihovog obrazovanja i znanja i vještina stečenih na drugim modulima, pa je jedan od ciljeva ovog modula studente osposobiti za izražavanje tih istih znanja, vještina i kompetencija na engleskom jeziku. Uz obvezatne teme koje se obrađuju na studijima Prehrambenog inženjerstva, Bioprocesnog inženjerstva, Molekularne biotehnologije, Nutricionizma i Upravljanja sigurnošću hranom na ovom modulu obrađuju se aktualne relevantne teme iz područja diplomskih studija pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
|
||
ISHODI UČENJA PREDMETA:
Sažetak:
Nakon završetka kolegija, studenti će biti sposobni:
- Analizirati pročitani stručni ili znanstveni tekst na engleskom jeziku.
- Diskutirati o pročitanom stručnom i/ili znanstvenom tekstu na engleskom jeziku.
- Diskutirati kako sa svojim kolegama, tako i sa stranim studentima i nastavnicima na engleskom jeziku o različitim stručnim temama.
- Primijeniti stečena znanja u svom svakodnevnom radu, pri studiju, učenju iz strane literature, često pisane na engleskom jeziku.
- Primijeniti stečena znanja u pisanju sažetaka na engleskom jeziku.
- Samostalno osmisliti, planirati, sastaviti i napisati seminarski rad o odabranoj temi te ga izložiti pred auditorijem.
|
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | Naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 30 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pribivanje nastavi i aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu , vježbama, uredno izvršavanje radnih zadataka i domaćih uradaka, te uspješno položeni kolokviji. |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | X |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
11,71 kB | 25.02.2014. 11:15 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | A. Šupih-Kvaternik: An English Reader for Food Technology and Biotechnology - Book One, Durieux, 2001. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv – znanstveni i stručni časopisi: |
1. | Collins COBUILD- KEYWORDS IN SCIENCE&TECHNOLOGY, HarperCollinsPublishers, 1999 |
2. | New Scientist (odabrani članci iz područja studija) |
3. | Scientific American (odabrani članci iz područja studija) |
4. | Nature (odabrani članci iz područja studija) |
5. | Internet – odabrane relevantne stranice |