Društvo i ekologija
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Razvoj ekologije.Pojmovna određenja ekologije i zaštite okoliša.Osnovna podjela.Normativno-pravne determinante.Ekologija i društvene znanosti.Politička ekologija.Stanovništvo i okolina. Agrarna revolucija.Industrijska revolucija. Društvena i politička okolina kao bitan uvjet za proizvodnju hrane.Obrazovanje o ekologiji i proizvodnja zdrave hrane.Razvoj svijesti o kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti hrane.Obrazovanje o ekologiji i proizvodnja zdrave hrane.Stopa prirasta stanovništva i proizvodnja hrane.Psihički i socijalni poremećaji kao posljedica zagađene hrane.Ekološka kultura i proizvodnja zdrave hrane.Politička i socijalna rješenja za radikalne promjene u odnosu čovjeka prema proizvodnji hrane.Okolina u neposrednoj budućnosti.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 10 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslučana predavanja i seminari |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | A.D. Strujić, Uvod u ekologiju čovjeka, PBF. Zagreb 1992 |
2. | S. Mennell, A. Murcott, A.H von Otterloo, Prehrana i kultura-sociologija hrane. Jesenski i Turk. Zagreb, 1998. (prijevod) |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | I Cifrić, Suvremeno društvo i ekološka kriza, Zbornik radova, Sociološko društvo Hrvatske, 1988. |
2. | I. Cifrić, Socijalna ekologija, Globus, Zagreb 1989 |