hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za kemiju i biokemiju / Laboratorij za toksikologiju / Toksikološki aspekti u prehrambenoj industriji (doktorski studij: Prehrambena tehnologija)



Toksikološki aspekti u prehrambenoj industriji (doktorski studij: Prehrambena tehnologija)

ECTS bodovi:
2

Studij:
doktorski

Opis predmeta

Temeljna znanja o kvantitativnim aspektima toksičnih učinaka raznih kontaminanata koji se pojavljuju u hrani: kontaminanti iz okoliša, aditivi hrani, prirodni toksini ili toksikanti kao posljedica načina pripreme hrane. Mehanizmi toksičnosti: metala, pesticida, biljnih toksina, hormona kao anabolika i spojeva u biljnim vrstama s hormonskim djelovanjem, umjetnih sladila i umjetnih boja, industrijskih kontaminanata (PCB, PBB, PAH i dr.). Sistemska trovanja gljivama i mehanizmi djelovanja sastojaka hrane na imuni sustav. Prednosti i nedostaci konzerviranja hrane ozračivanjem; uvjeti pri nastajanju radiolitičkih produkata. Toksikanti u hrani kao rezultat procesiranja hrane: policiklički aromatski ugljikovodici, ciklički spojevi tipa kinolina i kinoksalina, proteinski pirolizati, premelanoidini iz Maillardove reakcije, oksidacijske reakcije lipida. Primjena ozona pri konzerviranju.

Završetkom modula student će:

savladati potrebna znanja o kvantitativnim aspektima toksičnih učinaka raznih prirodnih komponenata hrane, kontaminanata iz okoliša i aditiva hrani; biti osposobljen za prepoznavanje uvjeta pod kojima toksične tvari mogu nastati tijekom procesiranja namirnica; moći procijeniti povezanost pojedinih vrsta hrane i nastanka određenih kategorija toksikanata; moći donositi prosudbu i preporuke za primjenu najpovoljnijih postupaka obrade namirnica ovisno o svrsi procesiranja; moći prepoznati nedostatke i prednosti pojedinih načina obrade namirnica, te znati odabrati postupke kojima se može utjecati na sadržaj toksikanata.

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 20
seminari  
vježbe  

Literatura

Red.

br.

Naziv
1. Stadler, R.H., Lineback, D.R. (2008) Process-Induced Food Toxicants: Occurrence, Formation, Mitigation, and Health Risks. John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey.
2. Omaye, S.T. (2004) Food and Nutritional Toxicology, CRC Press, Boca Raton.
3. Deshpande, S.S. (2002) Handbook of Food Toxicology, Marcel Dekker, Inc., New York/Basel.
4. Timbrell, J. (1995) Introduction to Toxicology, 2. Ed., Taylor&Francis, London.

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. Utrecht University, Wageningen University (2000) Postgraduate education in Toxicology, General Toxicology, Wageningen [Multi-media CD-ROM]