Instrumentalna analiza
Suradnici |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Šifra predmeta: |
Opis predmeta
U 1. dijelu modula opisane su osnovne spektroskopske metode (IR, UV/ VIS, NMR i MS) s naglaskom na identifikaciju prirodnih organskih spojeva - sastojaka prehrambenih proizvoda. Posebna je pozornost usmjerena na novije aplikativne varijante NMR-spektroskopije. 2. dio modula obuhvaća kromatografske postupke (klasična LC, PC, GC i HPLC) za analizu i separaciju sastojaka bioloških sustava. U tom je segmentu najvažnija HPLC kao postupak vrlo širokog dosega primjenljiv na karakterizaciju i razdjeljivanje raznih analita. Kombinacijom pojedinih kromatografskih i spektroskopskih postupaka konstruirani su vrlo učinkoviti uređaji za brzu analizu smjesa farmaceutika i prirodnih spojeva. U 3. dijelu modula opisane su moderne elektroanalitičke metode. Od neelektroliznih tehnika obrađuju se potenciometrija i konduktometrija, te potenciometrijske i konduktometrijske titracije, s naglaskom na primjenu ionsko-selektivnih elektroda u analizi hrane i voda, kontroli procesa i kvalitete proizvoda. Od elektroliznih tehnika obrađuju se voltametrija, kulometrija i amperometrija, s posebnim naglaskom na primjenu pulsnih tehnika u određivanju tragova teških metala kod analize hrane i onečišćenja okoliša, te na amperometrijske biosenzore. Obrađuje se i primjena konduktometrijskih, amperometrijskih i kulometrijskih detektora u LC i HPLC, te analizi ubrizgavanjem u protok (FIA).
Cilj modula:
Stjecanje temeljnih znanja i vještina, kao i sposobnost rješavanja problema separacije, identifikacije i kvanititativnog određivanja analita važnih u prehrambenoj, poljoprivrednoj, farmaceutskoj i sl. industriji.
Ishodi učenja
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- objasniti osnovne pojmove i principe odabranih elektrokemijskih metoda analize (potenciometrije, konduktometrije i voltametrije),
- odabrati elektroanalitičku metodu prikladnu za određivanje analita u zadanom uzorku,
- izvesti prema danim uputama jednostavniju potenciometrijsku, konduktometrijsku ili voltametrijsku analizu uzorka,
- izračunati sadržaj analita u uzorku na temelju podataka dobivenih potenciometrijskom, konduktometrijskom ili voltametrijskom analizom,
- objasniti temeljna načela odabarnih spektroskopskih (UV-Vis, IR, NMR, MS) i kromatografskih (HPLC, GC) analitičkih tehnika te opisati građu i princip rada pripadajuće instrumentacije
- odabrati prikladnu kromatografsku metodu za razdvajanje komponenata smjese tvari,
- odrediti strukturu organskih molekula primjenom spektroskopskih metoda,
- izračunati sadržaj analita u uzorku na temelju podataka dobivenih kromatografskim separacijskim metodama.
Nastava
Vrste nastave | sati (PT/BT) |
sati (N) |
|
oznaka | naziv | ||
P | Predavanja | 36 | 27 |
A | Auditorne vježbe | 6 | 6 |
L | Laboratorijske vježbe | 31 | 28 |
PK | Vježbe u praktikumu | ||
S | Seminar | ||
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Pohađanje predavanja i uspješno završene laboratorijske vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | X |
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
03.05.2014. 11:08 | ||
![]() |
11.03.2014. 21:49 | ||
![]() |
03.05.2014. 09:55 |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
375,84 kB | 20.02.2014. 10:28 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | D. A. Skoog, F. J. Holler i T. A. Nieman, Principles of Instrumental Analysis , Fort Worth, Saunders, 1992. |
2. |
R. M. Silverstein, F. X. Webster, Spectrometric Identification of Organic Compounds, New York, Wiley, 1998. |
3. | S. H. Pine, Organska kemija (prijevod I. Bregovec i V. Rapić) poglavlje Spektroskopske metode str. 1062-1138, Zagreb, Školska knjiga, 1994. |
4. | I. Piljac, Elektroanalitičke metode, RMC, Zagreb, 1995. |
5. | K. Albert, On-line LC-NMR and Related Techniques, New York, Wiley, 2002. |
6. | I. Piljac, Senzori fizikalnih veličina i elektroanalitičke metode, MediaPrint, Zagreb, 2010. |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | Laboratorijski priručnik (urednici I. Filipović i P. Sabioncello) 1. dio, 2. knjiga, poglavlje Kromatografska analiza, str. 485-601, Zagreb, Tehnička knjiga, 1978. |
2. | A. M. Bond, Broadening Electrochemical Horizons, Oxford University Press, Oxford, 2002. |
3. | Food and Dairy Analysis with Radiometer Analytical Instrumentation, Radiometer application package, Copenhagen, 1985. |
4. | H. Friebolin, Basic One- and Two-dimensional NMR Spectroscopy, VCH, Weinheim, 1993. |