Biosenzori
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
U okviru predmeta studenti se upoznaju s osnovnim načelima rada biosenzora: načinima postizanja biokemijske i supramolekulske selektivnosti (enzimsko, hormonsko i imunokemijsko prepoznavanje; prepoznavanje pomoću molekulski utisnutih struktura) te načinima pretvorbe signala kod biosenzora. Na konkretnim primjerima ilustrira se primjena biosenzora u analizi hrane, zaštiti okoliša, biomedicinskoj analizi te analizi (bio)tehnoloških procesa. U okviru laboratorijskih vježbi studenti pod vodstvom nastavnika samostalno izrađuju i testiraju jednostavniji biosenzor.
ISHODI UČENJA:
Nakon završenog modula student/ica će moći:
- objasniti osnovna načela postizanja selektivnosti i pretvorbe signala kod biosenzora,
- odabrati prikladan biosenzor za analizu zadanog uzorka,
- izraditi jednostavniji biosenzor i odrediti njegove analitičke karakteristike,
- odrediti sadržaj analita u uzorku analizom pomoću biosenzora.
Nastava
Satnica:
- Predavanja: 20 sati
- Laboratorijske vježbe: 15 sati
Način provjere znanja i polaganja ispita:
- usmena obrana seminarskog rada na odabranu temu
Literatura
Preporučena literatura (dostupna na posudbu):
1. | A.O. Scott (Ed.): Biosensors for Food Analysis, RSC, Gateshead, 2000. |
2. | A. Cunningham: Introduction to Bioanalytical Sensors, John Wiley, New York, 1998. |
3. | J. Janata: Principles of Chemical Sensors, Plenum Press, New York, 1989. |