Fazne ravnoteže višekomponentnih sustava
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Termodinamičke veličine u višekomponentnim sustavima. Parcijalne molarne veličine i njihovo određivanje. Fazne ravnoteže tekuće-plinovito. Realne faze. Utjecaj temperature i tlaka na aktivitetni koeficijent. Izračunavanje aktivitetnih koeficijenata u višekomponentnim sustavima. Primjena na procese isparavanja, destilacije, ukapljivanja i sl. Fazne ravnoteže čvrsto-tekuće i čvrsto-plinovito. Utjecaj povišenog tlaka na fazne prijelaze čvrsto-tekuće i čvrsto-plinovito. Ravnoteže čvrsto-tekuće-plinovito. Primjena na procese smrzavanja, liofilizacije, otapanja, kristalizacije i sl.
ISHODI UČENJA:
Hrana je složeni sustav niza komponenti, tako da je prethodna znanja iz Fizikalne kemije stećena tijekom studija, potrebno proširiti na višefazne sustave. Usvojena znanja na kolegiju Fazne ravnoteže višekomponentnih sustava doktorandi će moći bolje razumijeti procese isparavanja, destilacije, ukapljivanja i sl., odnosno primjeniti dobivene spoznaje u rješavanju određenih problema i zadataka s kojima će se susresti u praksi.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 5 | |
vježbe |
Literatura
red. broj | Naziv |
1. | S.M. Walas, Phase Equilibrium in Chemical Engineering, Butterwoth, Boston, 1985. |
2. | S.I. Sandler, Chemical and Engineering Thermodynamics, Wiley, New York, 1990. |
3. | P.W. Atkins, Physical Chemistry, 6th Edn., Oxford University Press, Oxford, Melbourne, Tokyo, 1998. |
Dopunska literatura
red. broj | Naziv |
1. | G. Wedler, Lehrbuch der Physikalischen Chemie, Verlag Chemie, Basel, 1982. |
2. | M. Le Maguer, P. Jelen, Food Engineering and Process Applications, Vol.2, Elsevier Applied Science Publishers, London, 1985. |
3. | P.A. Schweitzer, Handbook of separation techniques for chemical engineers, McGraw Hill Book Company, New York, 1988. |