Utjecaj hrane na hormonski i imuno sustav
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Utjecaj hrane na imuno sustav. Imuno sustav probavnog trakta. Molekularni aspekti alergijskih reakcija uzrokovanih hranom. Dodaci hrani kao mogući modulatori hormonalnog ili imuno sustava. Utjecaj hrane na hormonalni i imuno sustav čovjeka od rođenja do smrti. Specifični dodaci hrani i njihovi učinci npr. karamel ili E-123, E-110. Sastav proteina i alergijske pojave. Djelovanje dijetetskih lipida i neškrobnih polisaharida na proliferaciju stanica. Učinak fitoestrogena i njihovih analoga na normalan i estrogeno ovisan izmjenjeni dio organizma. Učinak hrane na endogenu sintezu prolaktina i laktaciju. Dijeta i terapija hormonima ili vitaminima u procesu nastajanja malignih oboljenja. Egzogeni faktori u hrani koji djeluju na reproduktivne procese – teški metali, pesticidi, bojila, začini, dioksin. Dodaci hrani i smanjenje učinkovitosti imuno sustava u čovjeka. Tipovi povećane osjetljivosti imuno sustava čovjeka – tip I. trenutačna alergija izazvana IgE., tip II ili citotoksična reakcija koja nastaje na površini stanica, oštećuje ih ili uništava, tip III. uključuje većinu protivtijela koji stvaraju imunokompleks s antigenom, tip IV preosjetljivost ili reakcija organizma koja nastaje poslije 12 ili više sati od unošenja antigena u organizam.
Nakon završetka ovog modula studenti će moći:
- objasniti učinke hrane na sintezu hormona u organizmu te djelovanje egzogenih sastojaka hrane na reproduktivne procese u organizmu
- definirati glavne vrste i mehanizme alergijskih reakcija izazvanih hranom
- definirati glavne skupine namirnica koje izazivaju alergijske reakcije te ostale vrste poremećaja izazvanih djelovanjem hrane
- samostalno pronalaziti, analizirati i interpretirati u literaturi dostupne rezultate istraživanja problematike u području djelovanja odabranih sastojaka hrane na hormonski i imuno sustav čovjeka
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 8 | |
vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | x |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Imura, H. (1994) The pituitary gland, Comprenhensive endocrinology, Raven Press, New York. |
2. | Kniewald, Z.(1993) Vitamini i hormoni-proizvodnja i primjena, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb. |
3. | Papas, A. (1999) The Vitamin E Factor, Harper Perennial, New York. |
4. | Robinson, D. S. (1987) Food biochemistry and nutritional value, Longman Scientific Technical, New York. |
5. | Moss N. H., Mayer J. (ured.) (1977) Food and Nutrition in Health and Disease, New York Academy of Science, New York. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Karp, G. (2002) Cell and molecular biology, John Willey & Sons, Inc., New York |
2. | Kniewald, Z. (2000 ) Priručnik za pripravu i izolaciju biološki djelatnih supstancija, Alfej d.o.o., Zagreb. |