Biotehnologija, kvaliteta i sigurnost hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Dodaci hrani proizvedeni biotehnološkim postupcima: enzimi, organske kiseline, vitamini, sladila, arome, bojila. «Nova hrana». Genski izmijenjeni enzimi i njihova primjena u obradi hrane. Primjena rDNA tehnologije na starter kulture za mliječno kiselo vrenje. Odnos slobodnih radikala dodataka hrani i peroksidacije masnoća. Primjena β-karotena, askorbinske kiseline, α-tokoferola. Međudjelovanje askorbinske kiseline i α-tokoferola. Primjena enzima u zadržavanju nutritivnihs vojstavahrane. Sirovine životinjskog porijekla dobivene rekombinantnim hormonom rasta. Biotehnološki postupci u preradi mesa i mlijeka. Sirovine biljnog porijekla poboljšanih hranidbenih svojstava. Sirovine biljnog porijekla poboljšanih hranidbenih svojstava. Gensko inženjerstvo i kvaliteta hrane – transgene životinje i biljke u proizvodnji hrane. More kao izvor hrane, primjena akvakulture. Biotehnološki postupci u analizi sastojaka hrane. Utjecaj potrošača na prisutnost GMO dodataka hrani u proizvodima na tržištu. Učinak novih proizvodnih sustava hrane na okoliš. Obilježavanje prehrambenih proizvoda i odgovornost proizvođača. Učinkovitost sustava za praćenje kvalitete hrane u Hrvatskoj.
Nakon završetka ovog modula studenti će moći:
- definirati glavne karakteristike biotehnoloških postupaka pri proizvodnji dodataka za hranu
- opisati primjenu rekombinantnih proteina u proizvodnji hrane životinjskog porijekla
- opisati dobivanje, primjenu i ograničenja primjene transgeničnih životinja i biljaka u proizvodnji hrane
- samostalno pronalaziti, analizirati i interpretirati u literaturi dostupne podatke vezane za problematiku proizvodnje hrane biotehnološkim postupcima te praćenje njene kvalitete i sigurnosti
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 15 | |
vježbe |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | x |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Kung, S.D., Bills, D.D., Quatrano, R. (1989) Biotechnology and Food Quality, Butterworths, Boston. |
2. | Kniewald, Z.(1993) Vitamini i hormoni-proizvodnja i primjena, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb. |
3. | Rudin D., Felix, C. (1988) The Omega-3 phenomenon, Sigwick&Jackson, London. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Tyson, C.A., Frazier J.M. (1994) In vitro toxicity indicators, Academic Press, San Diego. |
2. | Van Broekhoven, A., Shapiro, F. (2001) Novel Frontiers in the Production ofCompounds for Biomedical Use, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht. |
3. | Kniewald, Z. (2000 )Priručnik za pripravu i izolaciju biološki djelatnih supstancija ,Alfej d.o.o., Zagreb. |