Biotehnologija biljaka
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Biotehnologija biljaka je područje koje se razvija izuzetno brzo i nova se dostignuća, otkrića i primjena objavljuju svakodnevno. Kao i u mnogim područjima znanosti, najnovija se saznanja mogu naći samo u časopisima ili knjigama radova sa znanstvenih skupova. Ovaj je kolegij osmišljen tako da studentima pruži teorijska znanja putem predavanja, a kritički pristup znanstvenim spoznajama objavljenim u člancima studenti bi dobili na seminarima kroz izlaganja studenata.
Izabrane teme obuhvaćaju najnovija znanstvena dostignuća na području biotehnologije biljaka: uzgoj biljnih stanica, tkiva i organa u akseničnim kulturama; primjenu u biotehnologiji; metode genetičke transformacije biljaka; značenje biotehnologije biljaka u poljoprivredi, zaštiti okoliša, medicini, energetici i proizvodnji visokovrijednih proizvoda - primjeri primjene; socijalni, ekonomski, etički i/ili zakonodavni aspekti biotehnologije biljaka.
Nakon završetka ovog modula studenti će moći:
- opisati metode za dobivanje i područja primjene genetski modificiranih biljaka
- definirati ključne parametre u biotehnološkoj proizvodnji sekundarnih metabolita pomoću kultura biljnih stanica
- opisati uporabu biljaka kao ˝bioreaktora˝ u proizvodnji vakcina i terapeutskih proteina
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 10 | |
seminari | 15 | |
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Chawla, H.S. (2002) Introduction to plant biotechnology (2. izd), Science Pub. Inc., |
2. | Oksman-Caldentey, K.M., Barz, W.H., (2002) Plant biotechnology and transgenic plants, Marcel Dekker Inc., New York.. |
3. | Chopra, V.L., Malik, V.S., Bhat, S.R. (2001) Applied Plant Biotechnology, Science Publishers Inc., Enfield. |
4. | Fu, T.J., Singh, G., Curtis, W.R., (1999) Plant Cell and Tissue Culture for the Production of Food Ingredients, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. |
5. | Najnovija literatura (časopisi i internet-članci) |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Hood, E.E., Howard, J.A. (ured) (2002) Plants as Factories for Protein Production, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York. |
2. | Christou, P. (2004) Handbook of Plant Biotechnology, Wiley, New York. |
3. | Vasil, I.K. (2003) Plant Biotechnology 2002 and Beyond, Kluwer Academic /Plenum Publishers, New York. |