Tehnologija enzima
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Predavanja : Uvod: izvori enzima, nomenklatura i klasifikacija enzima, struktura enzima, povijest proizvodnje enzima. Primjenjena kinetika enzimskih reakcija, inhibicije, multienzimske reakcije. Svojstva enzima kao katalizatora, utjecaj pojedinih parametara na brzinu reakcije. Mikrobna proizvodnja enzima. Metode izolacije enzima: opća shema, filtracija, taloženje, ekstrakcija, koncentriranje i razbijanje stanica, kromatografija, ultrafiltracija enzima. Imobilizacija i stabilizacija enzima: metode, kinetika i ograničenja. Reaktori i kinetičke usporedbe reaktora. Primjena enzima u biotehnologiji, prehrambenoj i drugim industrijama, analitička i znanstvena uporaba, biosenzori. Priređivanje i uporaba genetički modificiranih enzima, enzimsko-proteinsko inženjerstvo, inhibitori enzima. Termofilni enzimi, enzimi u organskom otapalu. Zakonski propisi o primjeni industrijskih enizma u proizvodnji hrane i dodataka hrani.
Seminari: Procesi biosinteze, izolacije i primjene enzima: proteolitičkih, amilolitičkih i pektinolitičkih, za uporabu u biotehnologiji i medicini.
Vježbe: Imobilizacija α-amilaze u agaru. Wohlgemuthova metoda. Imobilizacija alkalne proteaze u Ca-alginatu. Ansonova metoda. Biosinteza α-amilaze pomoću bakterije Bacillus subtilis21+ submerznim uzgojem. Purifikacija enzimski aktivnog filtrata. SDS-PAGE elektroforeza.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 22 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | 17 |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 10 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Redovito pohađanje nastave i uspješan završetak laboratorijskih vježbi |
Način polaganja ispita: | Pismeno | Usmeno | X |
ISHODI UČENJA NA KOLEGIJU TEHNOLOGIJA ENZIMA
Nakon završetka kolegija, student/ica će moći:
- provesti površinski i submerzni uzgoj mikroorganizama u proizvodnji enzima
- izabrati i primijeniti različite postupke izolacije i pročišćavanja ekstracelularno i intracelularno
proizvedenih enzima
- primijeniti različite metode imobilizacije enzima za konverziju supstrata u različite biotehnološke
proizvode
- definirati parametre za povećanje stabilnosti i aktivnosti enzima u biotehnološkim procesima
- odabrati bioreaktore za enzimsku konverziju različitih vrsta supstrata u različite proizvode,
primjenom slobodnih ili imobiliziranih enzima
- optimirati parametre enzimskog procesa u svrhu postizanja optimalne konverzije supstrata u
proizvod
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
15,11 kB | 16.03.2015. 11:35 |
Literatura
Popis udžbenika napisanih na hrvatskom jeziku:
red. broj | Naziv |
1. | J. Šušković: Tehnologija enzima, akad. god. 2013/2014., interna skripta, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. |
2. | J. Šušković, B. Kos, Tehnologija enzima, Laboratorijske vježbe, akad. god. 2013/14., interna skripta, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu |
Popis znanstvenih publikacija vezanih uz nastavu:
red. broj | Naziv |
1. | Beganović J, Kos B, Leboš Pavunc A, Uroić K, Džidara P, Šušković J. (2013): Proteolytic activity of probiotic strain Lactobacillus helveticus M92, Anaerobe. 2013 Feb 27. doi: 10.1016/j.anaerobe.2013.02.004. |
2. | A. L. Demain, P. Vaishnav (2009): Production of recombinant proteins by microbes and higher organisms, Biotechnology Advances 27, 297–306. |
3. | J. Ogawa and S. Shimizu (2002): Industrial microbial enzymes: their discovery by screening and use in large-scale production of useful chemicals in Japan, Current Opinion in Biotechnology, 13:367–375. |
Popis priručnika:
red. broj | Naziv |
1. | K. Buchholz, V. Kasche, U. T. Bornscheuer: Biocatalysts and enzyme technology, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KgaA, Weinheim (2005). |
2. | W. Aehle: Enzymes in industry, production and applications, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KgaA, Weinheim (2004). |