Razvoj procesa proizvodnje i primjene enzima
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Razvoj i pregled proizvodnje i primjene enzima. Tehnološke sheme proizvodnje enzimskih preparata iz kulture mikroorganizama, životinjskih organa i tkiva i biljaka. Proizvodnja industrijski važnijih enzima. Tehnologija imobiliziranih enzima. Metode i tehnološki procesi imobilizacije enzima. Utjecaj imobilizacije na enzime: očuvanje aktivnosti, stabilnosti, difuzijski efekti, utjecaj mikrosredine. Reaktori za imobilizirane enzime. Kinetika rada reaktora s imobiliziranim enzimima. Primjena enzima u industrijske svrhe. Priređivanje i uporaba genetički modificiranih enzima. Enzimsko/proteinsko inženjerstvo.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 5 | |
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | K. Buchholz, V. Kasche, U. T. Bornscheuer, Biocatalysts and Enzyme Technology, John Wiley & Sons, New York, 2005. |
2. | H. A. Kirst, W. K. Yeh, M. J. Zmijewski, Enzyme Technologies for Pharmaceutical and Biotechnological Applications, Marcel Dekker, 2001. |
3. | T. Godfrey, S. West: Industrial enzymology, Macmillan Press Ltd, London, 1996. |
4. | T. Nagodawithana, G. Reed: Enzymes in food processing, Academic Press Inc., San Diego, 1993. |
5. | M. F. Chaplin, C. Bucke: Enzyme technology, Cambridge University Press, Cambridge, 1990. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | H. W. Blanch, D. S. Clark: Biochemical engineering, Marcel Dekker, New York, 1997. |
2. | W. M. Fogarty, C. T. Kelly: Microbial enzymes and biotechnology, Elsevier Applied Science 1990. |
3. | D. I. C. Wang et al. Fermentation and enzyme technology, John Wiley & Sons, New York, 1979. |
4. | A. H. Rose: Microbial enzymes and bioconversions, Academic press, London, 1980. |
5. | Biocatalysts Food Enzymes. www.biocatalysts.com |