hrvatski | english


Razvoj procesa proizvodnje i primjene enzima

ECTS bodovi:
2

Studij:
poslijediplomski
doktorski

Opis predmeta

Razvoj i pregled proizvodnje i primjene enzima. Tehnološke sheme proizvodnje enzimskih preparata iz kulture mikroorganizama, životinjskih organa i tkiva i biljaka. Proizvodnja industrijski važnijih enzima. Tehnologija imobiliziranih enzima. Metode i tehnološki procesi imobilizacije enzima. Utjecaj imobilizacije na enzime: očuvanje aktivnosti, stabilnosti, difuzijski efekti, utjecaj mikrosredine. Reaktori za imobilizirane enzime. Kinetika rada reaktora s imobiliziranim enzimima. Primjena enzima u industrijske svrhe. Priređivanje i uporaba genetički modificiranih enzima. Enzimsko/proteinsko inženjerstvo.

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 5
vježbe  

Literatura

Red.

br.

Naziv
1. K. Buchholz, V. Kasche, U. T. Bornscheuer, Biocatalysts and Enzyme Technology, John Wiley & Sons, New York, 2005.
2. H. A. Kirst, W. K. Yeh, M. J. Zmijewski, Enzyme Technologies for Pharmaceutical and Biotechnological Applications, Marcel Dekker, 2001.
3. T. Godfrey, S. West: Industrial enzymology, Macmillan Press Ltd, London, 1996.
4. T. Nagodawithana, G. Reed: Enzymes in food processing, Academic Press Inc., San Diego, 1993.
5. M. F. Chaplin, C. Bucke: Enzyme technology, Cambridge University Press, Cambridge, 1990.

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. H. W. Blanch, D. S. Clark: Biochemical engineering, Marcel Dekker, New York, 1997.
2. W. M. Fogarty, C. T. Kelly: Microbial enzymes and biotechnology, Elsevier Applied Science 1990.
3. D. I. C. Wang et al. Fermentation and enzyme technology, John Wiley & Sons, New York, 1979.
4. A. H. Rose: Microbial enzymes and bioconversions, Academic press, London, 1980.
5. Biocatalysts Food Enzymes. www.biocatalysts.com