hrvatski | english


Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture

ECTS bodovi:
2

Studij:
doktorski

Opis predmeta

Razvoj nove generacije probiotika i prebiotika. Mehanizam djelovanja probiotika i prebiotika. Taksonomija, fiziologija i definicija funkcionalnih starter kultura. Proizvodnja funkcionalnih metabolita s bakterijama mliječne kiseline. Metaboličko inženjerstvo s bakterijama mliječne kiseline u svrhu proizvodnje nutraceutika, kao što su vitamini B grupe, niskokalorični šećeri, egzopolisaharidi, probavljivi sojini galaktozidi i drugi. Bakteriocinogenost probiotičkih sojeva i funkcionalnih starter kultura u poboljšanju sigurnosti hrane. Tehnološki aspekti primjene funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane.

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 5
vježbe  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. J. Šušković, B. Kos: Probiotics and prebiotics, Internal script, 2000.
2. R. J. Siezen, J. Kok, T. Abee, G. Schaafsma: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2002.
3. B. J. B. Wood, W. H. Holzapfel: The genera of lactic acid bacteria, Blackie Academic Professional, 1995.
4. G. W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999.
5. R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992.

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. R. Fuller: Probiotics 2: Applications and practical aspects, Chapman & Hall, 1997.
2. W. N. Konings, O.P. Kuipers, J.H.J. Huis in't Veld: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1999.
3. S. E. Gilliland: Bacterial starter cultures for foods, CRS Press, Boca Raton, 1985.
4. R. Fuller, G. Perdigon: Probiotics 3: Immunomodulation by the Gut Microflora and Probiotics, Kluwer Academic Publishers, 2000.
5. PROEUHEALTH. http://www.vtt.fi/virtual/proeuhealth/