Mikrobna ekologija gastrointestinalnog sustava
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Mikroflora humanog gastrointestinalnog sustava. Uloga mikrobne populacije u intestinalnom sustavu. Metabolička aktivnost crijevne mikroflore. Korisni i štetni učinci autohtone mikroflore debelog crijeva. Utjecaj prehrane na intestinalnu mikrofloru. Utjecaj antibiotičke terapije na mikrofloru gastrointestinalnogsustava. Metabolizam neprobavljivih ugljikohidrata u debelom crijevu. Proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina. Proizvodnja egzopolisaharida s intestinalnim bakterijama mliječne kiseline. Prebiotici i mikroflora intestinalnog sustava dojenčadi. Molekularne interakcije intestinalnih bakterija s intestinalnim epitelom i utjecaj na mukozalni imunološki sustav. Primjena molekularnih metodau određivanju sastava i aktivnosti intestinalne mikroflore: kvalitativne i kvantitativne analize intestinalnih bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija. Gastrointestinalna mikroflora i otpornost prema bolesti. Mikroflora urogenitalnog sustava. Terapijska uloga probiotika u tretiranju i prevenciji urogenitalnih infekcija.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 5 | |
vježbe |
Nastavni materijali [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
4,27 MB | 20.04.2012. 08:42 |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | R. Fuller, G. Perdigon: Gut fora, nutrition, immunity and health, Blackwell Publishing, Oxford, 2003. |
2. | J. Šušković, B. Kos: Probiotici i prebiotici, Interna skripta, 2000. |
3. | W. M. de Vos, M. Kleerebezem, O. P. Kuipers: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Elsevier B. V., Amsterdam, FEMS Microbiology Reviews 29 (3), 2005. |
4. | B. J. B. Wood, W. H. Holzapfel: The genera of lactic acid bacteria, Blackie Academic Professional, 1995. |
5. | G. W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | R. Fuller: Probiotics 2: Applications and practical aspects, Chapman & Hall, 1997. |
2. | R. J. Siezen, J. Kok, T. Abee, G. Schaafsma: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2002. |
3. | R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992. |
4. | R. Fuller, G. Perdigon: Probiotics 3: Immunomodulation by the Gut Microflora and Probiotics, Kluwer Academic Publishers, 2000. |
5. | PROEUHEALTH. http://www.vtt.fi/virtual/proeuhealth/ |