Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura
Pročelnik
prof.dr.sc. Jagoda Šušković
Telefon: | + 385 1 4605 291 |
Telefaks: | + 385 1 4836 424 |
Email: | jsusko@pbf.hr |
Prvi put u našoj zemlji, akademske godine 1957/58, uveden je kolegij "Kemija i tehnologija antibiotika" na Prehrambeno-tehnološkom odjelu Tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Nastavu je tada izvodio prof. dr. Gavra Tamburašev. U to vrijeme sudjelovao je i u nastavi VII stupnja na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu s kolegijem "Biološki lijekovi", te na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, također u Zagrebu, s kolegijem "Osnovi mikrobiologije".
Razvojem Prehrambeno-tehnološkog odjela osnovan je Laboratorij za kemiju i tehnologiju antibiotika, a za pročelnikaizabran prof. dr. Gavra Tamburašev koji je ostao na toj dužnosti sve do odlaska u mirovinu. Od 1981. godine pročelnik Laboratorija je prof. dr. Zdravko Duvnjak, zatim prof. dr. sc. Srećko Matošić (od 1984. godine), a od 2003. godine prof. dr. sc. Jagoda Šušković.
Nakon preimenovanja Prehrambeno-tehnološkog odjela u Biotehnološki odjel Tehnološkog fakulteta, Laboratorij 1961. godine postaje sastavni dio novoosnovane Katedre za biotehnologiju.
Proširujući područje djelatnosti, Laboratorij za kemiju i tehnologiju antibiotika prerasta 1976. godine u Laboratorij za tehnologiju antibiotika i enzima. Nastavu na kolegiju "Tehnologija enzima" izvodio je prof. dr. sc. Zdravko Duvnjak do 1984. godine, a poslije, nastavu iz "Tehnologiju antibiotika" i "Tehnologije enzima" izvodio je prof. dr. sc. Srećko Matošić do 1998. godine. Promjenom programa, od 1998. godine, nastava ovih dvaju kolegija se izvodi u sklopu kolegija: "Biotehnološka proizvodnja lijekova i specifičnih kemikalija" i "Proizvodnja enzima i enzimsko inženjerstvo".
Nastavnici Laboratorija za tehnologiju antibiotika i enzima, uz gore navedene kolegije, sudjelovali su u dodiplomskoj nastavi i s predavanjima na kolegijima: "Procesni praktikum", "Projektiranje", "Industrijska mikrobiologija" i "Biokemijsko inženjerstvo" do 1997. godine, a od tada na kolegijima. "Projektiranje biotehnoloških procesa, "Fiziologija industrijskih mikroorganizama" i "Biokemijsko inženjerstvo I", te u poslijediplomskoj nastavi s kolegijima: "Biotehnologija industrijskih antibiotika", "Razvoj procesa proizvodnje i primjene enzima" i "Biokemijsko inženjerstvo".
Zbog široke rasprostranjenosti i nekontrolirane uporabe antibiotika u proteklih 50 godina, i gorućih problema s antibiotičkom rezistencijom, uspostavili smo u našem laboratoriju, još 1992. godine, istraživanja probiotičkog koncepta (manipulacija crijevne mikroflore s probiotičkim bakterijama), koja bi pojačala obrambeni sustav organizma, a time i smanjila rizik od nastajanja infektivnih bolesti, što bi za posljedicu imalo smanjenje uporabe antibiotika, a samim time i antibiotičke rezistencije. Ta naša istraživanja proširila su znanstveno i nastavno područje djelovanja Laboratorija koji od 2006. godine nosi naziv "Laboratorij za tehnologiju antibiotika, probiotika i enzima".
Djelatnici
Ime i prezime djelatnika | Titula | Funkcija |
---|---|---|
Blaženka Kos | dr.sc. | redoviti profesor |
Jagoda Šušković | dr.sc. | redoviti profesor |
Jasna Beganović | dr.sc. | docent |
Andreja Leboš Pavunc | dr.sc. | viši asistent |
Ksenija Uroić | dr.sc. | viši asistent |
Predmeti (preddiplomski)
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS | |
---|---|---|---|
Biotehnologija 4 | 5 | ||
Probiotici i starter kulture | 33006 | 3 | |
Tehnologija antibiotika | 4 | ||
Tehnologija enzima | 4 | ||
Predmeti (diplomski)
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS | |
---|---|---|---|
Crijevna mikroflora, prehrana i zdravlje | 4 | ||
Mikrobna ekologija | 3 | ||
Probiotici i starter kulture | 33006 | 3 | |
Predmeti (poslijediplomski)
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS | |
---|---|---|---|
Razvoj procesa proizvodnje i primjene enzima | 2 | ||
Predmeti (doktorski)
Predmeti (poslijediplomski specijalistički)
Naziv predmeta | Šifra predmeta | ECTS | |
---|---|---|---|
Crijevna mikroflora, prehrana i zdravlje | 4 | ||
Ostaci antibiotika u hrani | 2 | ||