Mutagene i kancerogene tvari u hrani
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Mutageni/kancerogeni i biološki aktivne tvari u ljudskoj prehrani; prirodno prisutni mutageni/kancerogeni u hrani. Nastanak mutagena prilikom termičke obrade, procesa skladištenja i konzerviranja. Mutageni/kancerogeni iz plijesni, ksenobiotici u tlu, vodi i hrani (antibiotici, pesticidi, teški metali). Unos mutagena/kancerogena u organizam, absorpcija, metabolizam i distribucija do ciljnih organa. Enzimi detoksifikacijskog sustava faze I i II. Biotransformacija mutagena/kancerogena, inaktivacija i nastanak aktivnih intermedijera. Ciljne makromolekule i posljedice djelovanja mutagenih tvari.
Nastava
Obliciprovođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7,5 | |
vježbe |
Literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Chemical consequences: environmental mutagens, scientist activism and the rise of genetic toxicology. Frickel, Scott (2004), ed. Frickel Scott, Rutgers University Press, Book News Inc, Portland, ORUSA |
2. | Forbes, E. Valery (1998). Genetic and toxicology. CRC Press, NY, USA |
3. | Lu, C. Frank (1991). Basic toxicology.Hemisphere publishing corporation, Bristol, PA, USA |
Dopunska literatura
Red.br. | Naziv |
1. | Kampulainen, J.T., Salonen, J.T. (1998). Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. Royal Society of Chemistry. |
2. | Johnson, I.T., Fenwick, G.R. (2000). Dietary anticarcinogens and antimutagens; Chemical and biological aspects. Royal Sociery of Chemistry. |