hrvatski | english


Mutagene i kancerogene tvari u hrani

Nositelj

ECTS bodovi:
2

Studij:
doktorski

Opis predmeta

Mutageni/kancerogeni i biološki aktivne tvari u ljudskoj prehrani; prirodno prisutni mutageni/kancerogeni u hrani. Nastanak mutagena prilikom termičke obrade, procesa skladištenja i konzerviranja. Mutageni/kancerogeni iz plijesni, ksenobiotici u tlu, vodi i hrani (antibiotici, pesticidi, teški metali). Unos mutagena/kancerogena u organizam, absorpcija, metabolizam i distribucija do ciljnih organa. Enzimi detoksifikacijskog sustava faze I i II. Biotransformacija mutagena/kancerogena, inaktivacija i nastanak aktivnih intermedijera. Ciljne makromolekule i posljedice djelovanja mutagenih tvari.

Nastava

 

Obliciprovođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 7,5
vježbe  

 
 
 
 

Literatura

 

Red.br. Naziv
1. Chemical consequences: environmental mutagens, scientist activism and the rise of genetic toxicology. Frickel, Scott (2004), ed. Frickel Scott, Rutgers University Press, Book News Inc, Portland, ORUSA
2. Forbes, E. Valery (1998). Genetic and toxicology. CRC Press, NY, USA
3. Lu, C. Frank (1991). Basic toxicology.Hemisphere publishing corporation, Bristol, PA, USA

 Dopunska literatura

Red.br. Naziv
1. Kampulainen, J.T., Salonen, J.T. (1998). Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. Royal Society of Chemistry.
2. Johnson, I.T., Fenwick, G.R. (2000). Dietary anticarcinogens and antimutagens; Chemical and biological aspects. Royal Sociery of Chemistry.