Imunologija za nutricioniste
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
U sklopu modula predavanjima i seminarima će se obrađivati slijedeća područja/poglavlja: uvod u imunologiju, organizacija imunosnog sustava, nespecifična imunost, specifična imunost, mehanizmi alergijskih reakcija, prirodni i umjetni alergeni/antigeni, imunosni sustav probavnog trakta, alergije i preosjetljivost na hranu, anafilaksija i trovanja izazvana hranom, procjena rizika u prehrani, upravljanje rizikom i saopćavanje rizika u prehrani, imunosni sustav kože, alergijske reakcije u koži, imunosni sustav respiracijskog trakta, respiracijski alergeni i alergijske reakcije u respiratornom sustavu.
Ishod učenja:
Po završetku poučavanja od studenta se očekuje da bude sposoban:
- imenovati osnovne sastavnice imunosnog sustava,
- objasniti mehanizme imunosnog odgovora,
- identificirati razlike prirođene i stečene imunosti,
- povezati i objasniti mehanizme prepoznavanja i predočavanja antigena,
- opisati i objasniti mehanizme humoralne i stanične imunosti,
- objasniti mehanizam alergijske reakcije i navesti osnovne tipove preosjetljivosti,
- razlikovati alergijske reakcije i intolerancije na pojedine sastojke hrane,
- povezati učinak prehrane na imuni status osoba.
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 15 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
Odslušana predavanja i seminari |
Način polaganja ispita: | Pismeno | x | Usmeno | x |
Nastavni materijali [3]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
04.12.2014. 16:09 | ||
![]() |
04.12.2014. 16:04 | ||
![]() |
4,39 MB | 29.09.2014. 15:47 |
Obavijesti [1]
Naziv datoteke | Veličina | Ubačeno/mijenjano | |
---|---|---|---|
![]() |
229,30 kB | 29.09.2014. 15:48 |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Skripta za modul |
2. | CELLULAR AND MOLECULAR IMMUNOLOGY,Abbas,Lichtman,,Saunders co,London, 2003 |
3. | FOOD ALLERGY,Trevino,Dixon,, Thieme,New York1997 |
Preporučena literatura
red. broj | Naziv |
1. | American Dietetic Association, www.eatright.org |