GMO u proizvodnji hrane
Nositelj |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Genetički modificirani organizami (GMO), te posebno njihovo korištenje u poljopredi i prehrani, predstavljaju složenu multidisciplinarnu problematiku koje nadilazi interes užih stručnih krugova. U okviru predloženog modula dati će se opis tehnologija i postupaka koji se koriste u svrhu unošenja ciljanih genetičkih modifikacija u biljne genome, kao i ograničenja i poteškoća koje se pri tome susreću. Detaljnije će se analizirati konstrukti koji se najčešće koriste, ali i predviđeni pravci razvoja na ovom području kao što je proizvodnja hrane s poboljšanim nutritivnim svojstvima i korištenje drugih proizvoda moderne biotehnologije u prehrambenoj industriji. Posebna pažnja posvetiti će se analizi toksičnosti, alergenosti i nutritivnih svojstava takve hrane s jedne strane i utjecaja na okoliš poljoprivrednog uzgoja genetički modificiranih organizama. Dati će se i prikaz odgovarajuće legislative kao i metoda molekularne ekologije koje se koriste u detekciji i identifikaciji GMOa. Uz praćenje najnovijih dostignuća obrađivati će sei sve kontroverze kao i društvena percepcija ove tehnologije.
ISHODI UČENJA
Nakon uspješnog završetka kolegija student(ica) će moći:
- Argumentirano diskutirati o važnosti GM-organizama u biotehnologiji i proizvodnji hrane te utjecaju na ljudsko društvo u cjelini, uključujući ekonomske i političke aspekte, te stav EU i SAD prema GM-usjevima
- Diskutirati o razlozima oplemenjivanja biljaka te o dvojbama o utjecaju GM-biljaka na okoliš i zdravlje ljudi i životinja
- Razlikovati konvencionalne ("klasične") metode oplemenjivanja i oplemenjivanje metodama genetičkog inženjerstva
- Diskutirati o pojmovima GM-proizvod i GM-hrana te u istom kontekstu o statusu GM-biljaka, GM-životinja i GM-mikroorganizama
- Objasniti osnovne pojmove i smjernice Zakona o GMO RH, uključujući prateće pravilnike i uredbe
- Navesti i objasniti najčešća svojstva GM-biljaka i smjernice razvoja ove tehnologije
- Objasniti primjenu i princip te prednosti i mane metoda za detekciju i kvantifikaciju GMO u sirovinama i proizvodima (PCR, Q-PCR, ELISA)
Nastava
Vrste nastave | sati | |
oznaka | naziv | |
P | Predavanja | 20 |
A | Auditorne vježbe | |
L | Laboratorijske vježbe | |
PK | Vježbe u praktikumu | |
S | Seminar | 15 |
T | Terenske vježbe |
Uvjeti za dobivanje potpisa
pohađanje nastave, seminarski rad, predmet upisan u sustavu Merlin |
Način polaganja ispita: | Pismeno | X | Usmeno | X |
Literatura
Obvezna literatura
red. broj | Naziv |
1. | Originalni znanstveni radovi, patentne prijave, toksikološke studije i studije utjecaja na okoliš kao i percepcije GMO u javnosti |