hrvatski | english


Biološki aktivne tvari u namirnicama

Nositelj

ECTS bodovi:
2

Studij:
doktorski

Opis predmeta

Mutageni/kancerogeni i biološki aktivne tvari u ljudskoj prehrani. Genetska predispozicija za nastanak određenih bolesti. Klasifikacija biološki aktivnih tvari prema vrsti spojeva i porijeklu. Absorpcija i metabolizam fitokemikalija, utjecaj fitokemikalija i njihovih metaboličkih intermedijera na ciljne organe. Sustavi obrane: indukcija detoksifikacijskih enzima, antioksidativni mehanizmi, stanična diferencijacija i apoptoza. Genotoksični i protektivni učinak biološki aktivnih tvari; promjena biološki aktivnih tvari prilikom termičke obrade, procesa skladištenja i konzerviranja.

Nastava

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 12
seminari 12
vježbe  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. Kampulainen, J.T., Salonen, J.T. (1998). Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. Royal Society of Chemistry.
2. Johnson, I.T., Fenwick, G.R. (2000). Dietary anticarcinogens and antimutagens; Chemical and biological aspects. Royal Sociery of Chemistry.
5.  

Dopunska literatura

Red.

br.

Naziv
1. Forbes, E. Valery (1998). Genetic and toxicology. CRC Press, NY, USA
2. Lu, C. Frank (1991). Basic toxicology.Hemisphere publishing corporation, Bristol, PA, USA