Biološki aktivne tvari u namirnicama
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Mutageni/kancerogeni i biološki aktivne tvari u ljudskoj prehrani. Genetska predispozicija za nastanak određenih bolesti. Klasifikacija biološki aktivnih tvari prema vrsti spojeva i porijeklu. Absorpcija i metabolizam fitokemikalija, utjecaj fitokemikalija i njihovih metaboličkih intermedijera na ciljne organe. Sustavi obrane: indukcija detoksifikacijskih enzima, antioksidativni mehanizmi, stanična diferencijacija i apoptoza. Genotoksični i protektivni učinak biološki aktivnih tvari; promjena biološki aktivnih tvari prilikom termičke obrade, procesa skladištenja i konzerviranja.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 12 | |
seminari | 12 | |
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Kampulainen, J.T., Salonen, J.T. (1998). Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. Royal Society of Chemistry. |
2. | Johnson, I.T., Fenwick, G.R. (2000). Dietary anticarcinogens and antimutagens; Chemical and biological aspects. Royal Sociery of Chemistry. |
5. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Forbes, E. Valery (1998). Genetic and toxicology. CRC Press, NY, USA |
2. | Lu, C. Frank (1991). Basic toxicology.Hemisphere publishing corporation, Bristol, PA, USA |