hrvatski | english


Tehnologija piva

ECTS bodovi:
4

Studij:
preddiplomski
diplomski

Opis predmeta

 U ovom modulu studenti će tijekom predavanja izučavati
 proizvodnju pivske sladovine iz slada, neslađenih žitarica i šećernih sirovina, probleme kuhanja i hmeljenja sladovine, postupke umnožavanja čiste kulture kvasca, postupke vođenja glavnog i naknadnog vrenja, suvremene postupke dorade piva, “High Gravity Brewing”, proizvodnju piva gornjeg vrenja, proizvodnju piva sa smanjenim udjelom alkohola i specijalnih piva, pranje i dezinfekciju opreme i pogona, kontrolu uspješnosti tehnološkog procesa i kvalitete piva, utjecaj ambalaže na kvalitetu piva, te nusproizvodeiotpatkeizproizvodnjepiva. Tijekom vježbi u praktikumu studenti će proizvesti pšenično pivo u laboratorijskoj minipivovari. Studenti su dužni izraditi i seminarski rad na temu jedne metodske jedinice iz programa predavanja.
 

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 24
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu 15
S Seminar 9
T Terenske vježbe  

 

Uvjeti za dobivanje potpisa

 

Odslušana predavanja, te izrađen seminar i vježbe u praktikumu

 

 

Način polaganja ispita: Pismeno     Usmeno X

Nastavni materijali [20]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 1296  Predavanje-1 4,42 MB 05.03.2012. 10:39
Broj preuzimanja: 590  Predavanje-2 148,33 kB 05.03.2012. 10:40
Broj preuzimanja: 481  Predavanje-3 158,26 kB 16.03.2012. 10:55
Broj preuzimanja: 427  Predavanje-4 144,08 kB 16.03.2012. 10:55
Broj preuzimanja: 463  Predavanje-5 102,82 kB 26.03.2012. 12:21
Broj preuzimanja: 467  Predavanje-6 214,52 kB 26.03.2012. 12:23
Broj preuzimanja: 466  Predavanje-7 209,45 kB 02.04.2012. 09:31
Broj preuzimanja: 456  Predavanje-8 226,55 kB 02.04.2012. 09:31
Broj preuzimanja: 449  Predavanje-9 117,96 kB 12.04.2012. 13:57
Broj preuzimanja: 445  Predavanje-10 114,29 kB 12.04.2012. 13:57
Broj preuzimanja: 435  Predavanje-11 158,79 kB 03.05.2012. 09:54
Broj preuzimanja: 390  Predavanje-12 203,56 kB 03.05.2012. 09:55
Broj preuzimanja: 447  Predavanje-13 333,36 kB 03.05.2012. 09:55
Broj preuzimanja: 427  Predavanje-14 653,14 kB 21.05.2012. 10:07
Broj preuzimanja: 417  Predavanje-15 677,35 kB 21.05.2012. 10:41
Broj preuzimanja: 434  Predavanje-17 149,09 kB 21.05.2012. 10:42
Broj preuzimanja: 412  Predavanje-18 157,17 kB 28.05.2012. 10:35
Broj preuzimanja: 413  Predavanje-19 241,40 kB 28.05.2012. 10:37
Broj preuzimanja: 454  TP-predavanje-20 1,62 MB 30.05.2012. 15:08
Broj preuzimanja: 283  Predavanje-16 523,92 kB 20.05.2013. 14:47

Obavijesti [2]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Broj preuzimanja: 407  TP-ishodi-učenja 88,21 kB 04.03.2013. 13:55
Broj preuzimanja: 33  Obavijest - TP početak predavanja 20,50 kB 04.03.2015. 10:47

Literatura

Obvezna literatura

 

red. broj Naziv
1. V. Marić, Tehnologija slada i piva, (Interna skripta), Zagreb, 1987
2. K. Schuster, F. Weinfurtner i L. Narziss, Tehnologija proizvodnje sladovine, PZIPSJ, Beograd, 1988.
3. K. Štefančić i V. Marić, Pivarski priručnik, Zagreb, 1989.
4. V. Marić i Z. Nadvornik, Pivo-tekuća hrana, Zagreb, 1995.

 

Preporučena literatura

 

red. broj Naziv
1. V. Marić, Biotehnologija i sirovine, SIP, Zagreb, 2000.
2. W. Kunze, Technology Brewing and Malting (Int. ed.), Westekreuz-Druckerei Ahreis KG, Berlin, 1996.