hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za biokemijsko inženjerstvo / Laboratorij za BI, IM i TSP / Razvoj procesa u proizvodnji slada i piva



Razvoj procesa u proizvodnji slada i piva

ECTS bodovi:
2

Studij:
poslijediplomski
doktorski

Opis predmeta

Toksinogene plijesni i njihovo suzbijanje u proizvodnji slada.Tehnološko-ekonomski aspekti zamjene slada s neslađenim sirovinama. Postupci uštede energije. Tehnološko-ekološki značaj recikliranja nusproizvoda. Aerobna propagacija pivskog kvasca. Mikrobiološka kontrola, primjena CIP-a i suzbijanje sekundarne kontaminanacije. Koloidna i biološka nestabilnost piva i postupci stabilizacije. Stabilnost okusa i mirisa. Problem mikotoksina u pivu. Postupci proizvodnje bezalkoholnih, niskoalkoholnih i laganih piva.

Nastava

 

Oblici provođenja nastave:   Sati
predavanja 15
seminari 7.5
vježbe  

Literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. Kunze, W. (1999) Tehnologija sladarstva i pivarstva, PZIPSJ, Beograd.
2. Schuster K., Weinfustner F.i Narziss L. (19889: Tehnologija proizvodnje sladovine, 1988. IBID.
3. Schuster K., Weinfustner F. i Narziss L. (1990): Tehnologija slada, IBID
4. Štefanić K. i Marić V. (1990) Pivarski priručnik,.IBID
5. Anon. (205) Quality (Manual of good practice), EBC and Hans Verlag, Nuernberg.

 

Dopunska literatura

 

Red.

br.

Naziv
1. Anon. (2000): Fermentation & Maturation (Manual of good pracitce), EBC and Hans Verlag, Nuernberg.
2. Priest, F. G. and Campbell, I. (1996):Brewing microbiology, Chapman & Hall
3. Lewis M. J. and Young T. W. (1995) Brewing, Chapman & Hall, London