Razvoj procesa u proizvodnji slada i piva
Nositelj |
Suradnik |
ECTS bodovi: |
Studij: |
Opis predmeta
Toksinogene plijesni i njihovo suzbijanje u proizvodnji slada.Tehnološko-ekonomski aspekti zamjene slada s neslađenim sirovinama. Postupci uštede energije. Tehnološko-ekološki značaj recikliranja nusproizvoda. Aerobna propagacija pivskog kvasca. Mikrobiološka kontrola, primjena CIP-a i suzbijanje sekundarne kontaminanacije. Koloidna i biološka nestabilnost piva i postupci stabilizacije. Stabilnost okusa i mirisa. Problem mikotoksina u pivu. Postupci proizvodnje bezalkoholnih, niskoalkoholnih i laganih piva.
Nastava
Oblici provođenja nastave: | Sati | |
predavanja | 15 | |
seminari | 7.5 | |
vježbe |
Literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Kunze, W. (1999) Tehnologija sladarstva i pivarstva, PZIPSJ, Beograd. |
2. | Schuster K., Weinfustner F.i Narziss L. (19889: Tehnologija proizvodnje sladovine, 1988. IBID. |
3. | Schuster K., Weinfustner F. i Narziss L. (1990): Tehnologija slada, IBID |
4. | Štefanić K. i Marić V. (1990) Pivarski priručnik,.IBID |
5. | Anon. (205) Quality (Manual of good practice), EBC and Hans Verlag, Nuernberg. |
Dopunska literatura
Red. br. |
Naziv |
1. | Anon. (2000): Fermentation & Maturation (Manual of good pracitce), EBC and Hans Verlag, Nuernberg. |
2. | Priest, F. G. and Campbell, I. (1996):Brewing microbiology, Chapman & Hall |
3. | Lewis M. J. and Young T. W. (1995) Brewing, Chapman & Hall, London |