hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za biokemijsko inženjerstvo / Laboratorij za BI, IM i TSP / Mikrobiološke i kemijsko-fizikalne metode nadzora procesa proizvodnje piva



Mikrobiološke i kemijsko-fizikalne metode nadzora procesa proizvodnje piva

ECTS bodovi:
3

Studij:
diplomski

Opis predmeta

Značenje mikrobiološkog nadzora tijekom proizvodnje piva. Pregled cjelokupnog postupka varenja piva s posebnim osvrtom na točke potencijalnog mikrobiološkog zagađenja. Pregled mikroorganizama koji mogu zagaditi pivo. Metode brzog određivanja i identifikacije uzročnika kvarenja piva. Mikroflora ječma i slada. Divlji kvasci u pivarskoj proizvodnji. Gram pozitivne i Gram negativne bakterije – uzročnici kvarenja piva. Sastojci piva i njihov značaj. Pivo i fiziologija prehrane . Senzorska ocjena piva. Pravila degustacije te shema ocjenjivanja piva. Biološka kontrola pogona prema tipovima mikroorganizama. Kemijsko-tehnološki nadzor proizvodnje. Praktični pristup preventivnoj mikrobiološkoj kontroli (HACCP- Hazard Analysis Critical Control Point).

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja 16
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe 12
PK Vježbe u praktikumu 6
S Seminar 6
T Terenske vježbe  

 Uvjeti za dobivanje potpisa

Odslušana predavanja, te izrađen seminar i vježbe u praktikumu

 

Način polaganja ispita: Pismeno X   Usmeno X

Obavijesti [3]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  Predavanja [7] 10.04.2013. 15:04
Broj preuzimanja: 425  Ishodi učenja 67,04 kB 10.04.2013. 15:06
Broj preuzimanja: 66  Konzultacije o početku predavanja 13,14 kB 10.10.2014. 08:36

Nastavni materijali [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

 Preporučena literatura:

1) Priest, F. C., Campbell, I. (2003) Brewing Microbiology. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, NY, USA.

2) Briggs, D. E., Boulton, C. A., Brookes, P. A., Stevens, R. (2004). Brewing: Science and Practice. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England, UK.

3) Lewis, M. J., Bamforth, C. W. (2006). Essays in Brewing Science. Springer Scienece + Business Media, LLC, New York, NY, USA.

Popis znanstvenih publikacija vezanih uz nastavu:

1) Manzano, M., Giusto, C., Bartolomeoli, I., Buiatti, S., Comi, G. (2005). Microbiological Analyses of Dry and Slurry Yeasts for Brewing. J. Inst. Brew., 111(2), 203-208.

2) Suzuki, K., Ilijima, K., Sakamoto, K., Sami, M., Yamashita, H. (2006). A Review of Hop Resistance in Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria. J. Inst. Brew., 112(2), 173-191.

3) Suzuki, K., Asano, S., Ilijima, K., Kitamoto, K. (2008). Sake and Beer Spoilage Lactic Acid Bacteria – A Review. J. Inst. Brew., 114(3), 209-223.