hrvatski | english

PBF.hr / Zavodi / Zavod za biokemijsko inženjerstvo / Laboratorij za BI, IM i TSP / Biotehnološki aspekti proizvodnje vina



Biotehnološki aspekti proizvodnje vina

ECTS bodovi:
4

Studij:
preddiplomski
diplomski

Opis predmeta

Vino - tradicionalni biotehnološki proizvod. Podjela vina. Grožđe kao sirovina. Faze proizvodnje različitih vrsta vina. Organizacija i oprema vinskih podruma. Uređaji u vinarstvu. Uloga i upotreba sumpora u vinarstvu. Mikroorganizmi u proizvodnji vina. Spontana i inokulirana fermentacija. Enološke karakteristike, kriteriji selekcije, metode identifikacije i industrijska proizvodnja starter kultura vinskih kvasaca. Alkoholna fermentacija u proizvodnji vina – uvjeti, tijek i kinetika alkoholne fermentacije. Metabolizam šećera, dušikovih spojeva i organskih kiselina. Utjecaj metabolizma kvasca na sastav vina (fermentacijska aroma). Jabučno-mliječna fermentacija - utjecaj na vino, selekcija i komercijalna proizvodnja starter kultura. Pretok,dozrijevanje, bistrenje / filtracija, stabilizacija, sljubljivanje vina (egalizacija i kupaža), otakanje vina u boce. Specijalna vina. Čuvanje vina. Autoliza kvasca u enologiji. Kvarenje i mane vina. Ocjenjivanje kvalitete vina (kemijsko, instrumentalno, mikrobiološko i senzorsko). Enzimi u proizvodnji i kontroli kvalitete vina. Suvremeni trendovi u proizvodnji vina. Iskorištavanje sporednih proizvoda vinske industrije.

Nastava

 

Vrste nastave sati
oznaka naziv
P Predavanja  24
A Auditorne vježbe  
L Laboratorijske vježbe  
PK Vježbe u praktikumu  24
S Seminar  
T Terenske vježbe  

 

Uvjeti za dobivanje potpisa

 

Uredno pohađanje predavanja, laboratorijskih vježbi i seminara

 

 

Način polaganja ispita: Pismeno

X

  Usmeno

X

Nastavni materijali [8]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  
Repozitorij  VJEZBE BAPV 10/11 [6] 06.01.2015. 00:02
Repozitorij  ISHODI UČENJA [2] 05.03.2013. 13:16
Repozitorij  Pripreme za ispit [1] 06.01.2015. 00:02
Repozitorij  PREDAVANJA VZK 2012 2013 [5] 07.06.2013. 16:00
Repozitorij  Predavanja VPT 2013 2014 [4] 09.04.2014. 14:55
Repozitorij  Predavanja VZK 2013 2014 [6] 19.05.2014. 13:08
Broj preuzimanja: 272  Moguca pitanja 2013 2014 90,12 kB 26.05.2014. 15:15
Broj preuzimanja: 35  OBAVIJEST o početku PREDAVANJA 23,00 kB 10.03.2015. 15:29

Obavijesti [0]

 

Naziv datoteke Veličina Ubačeno/mijenjano  

Literatura

Obvezna literatura

 

red. broj Naziv
1. Licul, R.; Premužić, D. Praktično vinarstvo i podrumarstvo. Nakladni zavod Znanje, Zagreb, 1977.
2. Zoričić, M. Podrumarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1996.
3. Wine Microbiology and Biotechnology, G.H. Fleet (Ed.), Harwood Publishers, Chur, 1993

 

Preporučena literatura

 

red. broj Naziv
1. Dittrich, H.H. Wine and brandy. In: Rehm, H.J., Reed G., Pűhler, A., Stadler, P., Vol. 9 (Reed G., Nagodawithana T.W., eds, Biotechnology, Vol. Enzymes, Biomass, Food and Feed), VCH, Weinheim, (1995) pp. 464-503.
2. Boulton, R.B.; Singleton, V.L.; Bisson, L.F.; Kunkee, R.E. Principles and practices of winemaking. Chapman & Hall, International Thomson Publishing, New York 1996
3. Mirošević, N. Vinogradarstvo. Nakladni zavod Globus, Zagreb 1996.
4. Fugelsang, K.C. Wine microbiology, Chapman & Hall, New York 1997.
5. Delfini C., Formica, J.V. Wine microbiology: science and technology. Marcel Dekker, Inc. New York 2001.