Opis programa (vrijedi od akademske godine 2011/2012)
Popis obaveznih i izbornih predmeta i/ili modula s brojem sati aktivne nastave potrebnih za njihovu izvedbu i brojem ECTS bodova.
Diplomski studij: : Bioprocesno inženjerstvo (potrebno ukupno min. 120 ECTS-a)
Trajanje studija: 2 godine (IV semestra)
Akademski naziv: Magistar inženjer bioprocesnog inženjerstva
Godina/ Sem. | Modul | ECTS | Satnica | Nositelj |
---|---|---|---|---|
1. / I | Fiziologija industrijskih mikroorganizama | 6 | 70 | S. Novak |
Kinetika biotehnoloških procesa | 6 | 75 | P. Horvat | |
Reaktorsko inženjerstvo | 4 | 50 | M. Čurlin | |
Izborni A1 | 12-16 | |||
Ukupno | 28-32 | |||
1. / II | Metodika znanstvenog rada i zaštita intelektualnog vlasništva | 4 | 50 | I. Kmetič |
Biokemijsko inženjerstvo i bioprocesna tehnika | 8 | 105 | P. Horvat | |
Biotehnologija u zaštiti okoliša | 4 | 52 | T. Landeka Dragičević | |
Izborni A2 | 12-16 | |||
Ukupno | 28-32 | |||
2. / III | Projektiranje biotehnoloških procesa | 4 | 52 | B. Šantek |
Izdvajanje i pročišćavanja biotehnoloških proizvoda | 6 | 75 | B. Šantek | |
Izborni A1 i B1* (Student upisuje iz grupe A1 izborne predmete koje još nije imao upisane tijekom preddiplomskog i diplomskog studija, a razliku do 120 ECTS-a (za cijeli studij) upisuje iz B1 grupe) |
20-22 #=max | |||
Ukupno | 30-32 #=max | |||
2. / IV | Menedžment | 5 | 60 | |
Diplomski rad | 30 | |||
Ukupno | 35 |
Izborni moduli skupine A1 (u zimskim semstrima, I i III*):
Kolegij | ECTS | Satnica | Nositelj | ||
---|---|---|---|---|---|
Tehnologija životinjskih i biljnih stanica | 4 | 50 | V. Gaurina - Srček | ||
Probiotici i starter kulture | 3 | 39 | J. Šušković | ||
Modeliranje biotehnoloških procesa | 4 | 50 | M. Čurlin | ||
Bijela biotehnologija | 4 | 48 | P. Horvat | ||
Konstrukcijski materijali i zaštita | 4 | 40 | |
||
*Biotehnološka proizvodnja octa | 4 | 45 | P. Horvat | ||
*Proizvodnja bioplina iz obnovljivih sirovina | 4 | 50 | B. Šantek | ||
*Osnove tkivnog inženjerstva | 2 | 24 | V. Gaurina Srček | ||
*# Mehanika fluida II-Z | 6 | 60 | Virag, Z.; Šavar, M. (Fakultet strojarstva i brodogradnje) |
*) Kolegiji se predaju samo u III semestru
#) Modul koji se može upisati ako ne postoji kolizija sa satnicom na PBF-u te ukoliko student dobije suglasnost voditelja ovog studija, ECTS koordinatora PBF-a, ECTS koordinatora sastavnice na kojoj se izvodi predmet te nositelja predmeta.
Izborni moduli skupine A2 (u ljetnom semstru II):
Kolegij | ECTS | Satnica | Nositelj | |
---|---|---|---|---|
Tehnologija piva | 4 | 48 | B. Šantek | |
Tehnologija enzima | 4 | 49 | B. Kos | |
Tehnologija antibiotika | 4 | 49 | J. Šušković | |
Tehnologija alkohola i kvasca | 4 | 50 | D. Stanzer | |
Tehnologija vitamina i hormona | 4 | 50 | V. Gaurina Srček | |
Biotehnološki aspekti proizvodnje vina | 4 | 48 | V. Zechner - Krpan | |
Biokemijska analitika | 6 | 75 | V. Mrša | |
Fitoremedijacija* | 3 | 35 | I. Radojčić Redovniković | |
# Mehanika fluida I | 6 | 75 | Virag, Z.; Šavar, M. (Fakultet strojarstva i brodogradnje) | |
# Tehnološki procesi u zaštiti zraka | 5 | 45 | Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije |
#) Kolegiji se mogu upisati samo ako ne postoji kolizija sa satnicom na PBF-u te ukoliko student dobije suglasnost voditelja ovog studija, ECTS koordinatora PBF-a, ECTS koordinatora sastavnice na kojoj se izvodi kolegij te nositelja kolegija.
Izborni moduli skupine B1* (izvode se u zimskom semestru):
Modul | ECTS | Satnica | Nositelj |
---|---|---|---|
Modeliranje i kemometrija u prehrambenom inženjerstvu | 3 | 40 | J. Gajdoš Kljusurić |
Zelena kemija | 3 | 35 | M. Jukić |
Proizvodnja i primjena pekarskog i prehrambenog kvasca | 3 | 40 | J. Mrvčić |
Programiranje u bioinformatici | 2 | 25 | A. Starčević |
Priprava kiralnih spojeva katalizirana lipazama | 3 | 39 | S. Djaković |
Peptidni mimetici i pseudopeptidi | 3 | 39 | L. Barišić |
Biološka razgradnja organskih spojeva | 3 | 35 | T. Landeka Dragičević |
Osnove biorganometalne kemije | 2 | 35 | L. Barišić |
#Mikrobiološke i kemijsko-fizikalne metode nadzora procesa proizvodnje piva | 3 | 40 | S. Beluhan |
# Mogu upisati studenti koji su položili Tehnologiju piva
Izborni moduli skupine B2* (izvode se u ljetnom semestru):
Modul | ECTS | Satnica | Nositelj |
---|---|---|---|
Robotika u prehrambenoj industriji | 3 | 40 | M. Čurlin |
Senzorika i analitika vina | 3 | 35 | K. Kovačević Ganić |
Proizvodnja predikatnih, specijalnih i pjenušavih vina | 3 | 40 | L. Gracin |
Modificirane masti i ulja | 3 | 35 | D. Škevin |
Trajnost upakiranih proizvoda | 3 | 30 | K. Galić |
Dostignuća u proizvodnji, preradi i primjeni lecitina | 3 | 35 | S. Neđeral |
Primjenjena kemometrika | 3 | 33 | D. Iveković |
Bioanorganska kemija elemenata | 3 | 30 | D. Iveković |
Ultrazvuk u prehrambenom inženjerstvu | 5 | 60 | |
Strani jezik | 3 | 30 |
*) Kao izborni modul skupine B student može upisati neki od modula s gornje tablice, bilo koji obvezni modul drugih studija i bilo koji izborni modul skupina A1 ili A2. Ovi moduli (kolegiji) mogu se upisati samo u onom semestru(ljetnom ili zimskom) u kojem PBF organizira nastavu iz tog kolegija.